Съпругата на Марио Николов осъди прокуратурата за обезщетение от 90 000 лв. по делата 'САПАРД'

Марияна Николова обаче няма да получи нищо заради неполучени заплати, напротив - те са били увеличаване поетапно

OFFNews 18 юни 2024 в 14:47 6739 2

Марияна Николова пред съда.

Снимка Lex.bg

Марияна Николова бе оправдана по делата САПАРД.

Прокуратурата претърпя крах с обвинението на Марияна Николова - съпруга на Марио Николов, подсъдима заедно с него и оправдана по печално известните дела "САПАРД". Държавното обвинение ще трябва да плати на Николова 90 000 лв., съобщи "Лекс".

Тя бе подсъдима и в двата процеса, свързани с източване на 14,5 млн. лв. по програмата и за пране на пари. Обвинението срещу нея бе, че е част от от ръководената от съпруга й престъпна група. Прословутата сага започна през 2007 г., когато Николова бе задържана, и продължи близо 14 г., като първо през 2016 г. всички подсъдими бяха оправдани за пране на пари, а преди 4 г. тя бе оправдана и по делото за източване на милионите. През 2010 г. обаче Марияна Николова бе сред осъдените и по двете дела на първа инстанция, като ѝ бяха наложени наказания от 5 и 8 г. затвор.

Преди 3 г. жената заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като поиска обезщетение от 500 000 лв. само за неимуществените вреди от незаконните обвинения. Отделно Николова твърди, че е пропуснала да спечели от заплати над 4 млн. лв. в периода от 2012 г. до 2019 г., тъй като преди това е била изпълнителен директор на "Еврофриго" и иска съдът да осъди прокуратурата да ѝ ги плати.

Медицинската експертиза е показала, че делата са се отразили зле върху психиката и здравето й.

Съдът отчита и продължителността на делата от близо 14 г., като отбелязва, че тя е прекомерна, въпреки че обвиняемите са били много и процесите са минавали няколко пъти на различни инстанции. Широкият медиен отзвук се е отразил върху личната и професионалната й репутация, а тогава Николова е била едва 38-годишна. Но съдът счита, че справедливото обезщетение е 90 000 лв.

За да поиска обезщетение от над 4 млн. лв. за неполучените от нея заплати, Марияна Николова твърди, че е била освободена от ръководния пост във фирмата заради лошия си имидж след началото на делата и за уронване престижа на дружеството. Съдът обаче решава, че такава връзка не е установена, тъй като след началото на процесите срещу Николова тя не само не е била освободена, а поетапно е започнало увеличаване на заплатата ѝ, която първоначално е била 600 лв., станала е 25 000 лв., а от 2011 г. е била вече 50 000 лв. Само година след последното увеличение Николова е била освободена като изпълнителен директор.

Съдът пише, че тези изменения в договорните отношения на Николова и фирмата са станали, след като тя вече е била подсъдима и дори осъдена на първа инстанция.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  900

  2

  нещото

  19.06 2024 в 18:53

  Тия тримата отдавна трябваше да са в панделата.....НО с много пара всичко си идва на мястото!!!

  200

  1

  демотиватор

  18.06 2024 в 15:10

  14 год. за едно дело! И още има да се обжалва (пред Соф.апел.съд)!
  Е ще ми се да видя коя "съдебна реформа" ще оправи това !!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите