Само за месец: Над 1000 съдебни производства за нелегална миграция и дрога

OFFNews 15 ноември 2023 в 09:41 806 0

прокуратура

Снимка Архив

816 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотици, и 216 - за незаконен трафик на хора и нелегална миграция, са образувани в периода 1-31 октомври 2023 г.

Това показва поредният ежемесечен анализ на данните за работата на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления.

През октомври са проведени 515 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 560 - за наркотици. Задържани са 1103 незаконни мигранти, от които най-много в София и Стара Загора.

Сред характерните случаи е специализирана полицейска операция от 3 октомври в София, проведена със съдействието на Европол, при която е неутрализирана организирана престъпна група за превеждане през границата на чужденци и подпомагане да пребивават или преминат през страната. Иззети са над 10 000 евро, документи, съотносими към престъпната дейност, включително договори за наем и за покупко-продажба на автомобили, сочат още данните.

Задържаните за наркотици са 904 души и са разкрити 10 нарколаборатории.

За посочения период влезлите в сила съдебни актове, свързани с дрога, са 298, а за незаконен трафик на хора - 246.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!