Само един е обвинен за изборни престъпления

OFFNews 23 септември 2022 в 16:20 1126 0

нарушения

Снимка Архив

Изборните нарушения трудно се доказват.

Въпреки масираните полицейски акции и многобройните сигнали за изборни нарушения дни преди парламентарния вот на 2 октомври, само един човек е привлечен като обвиняем досега за престъпления против политическите права на гражданите.

Днес прокуратурата излезе със справка за досъдебните производства и преписки. От нея става ясно, че доказателства, които да издържат пред съда, има само за един, независимо от факта, че у доста хора в различни части на страната бяха намерени уличаващи материали за търговия с гласове. 

От началото на предизборната кампания на 2 септември до 10:00 часа на 23 септември са образувани 19 досъдебни производства, 118 преписки, по 48 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление, става ясно от справката на държавното обвинение.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени така: АП-София – 9, АП-Пловдив -2, АП-Варна – 5, АП-Велико Търново – 2, АП-Бургас - 1.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, допълват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови