Сакскобургготски осъди България в Страсбург

OFFNews 07 септември 2021 в 14:58 4638 1

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург.

Европейският съд по правата на човека обяви България за виновна за нарушение на правото на собственост, заради наложения през 2009 г. мораториум върху техните имоти. 

На Сакскобурготски не се присъжда обезщетение, а само 5000 евро за разходи по делото. 

Съдът смята и, че е нарушено правото на справедлив съдебен процес на двамата жалбоподатели. 

Мерките спрямо тях са били извънредни, а българската гора не може да се опазва чрез парламентарен мораториум, мотивира се ЕСПЧ. Решението може да бъде обжалвано пред Голямата камара на Европейския съд. 

Европейският съд по правата на човека дава 6 месеца на правителството и царя, за да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира.  Основно обезщетението трябва да е заради забраната за търговска експлоатация на горите. По делото в Страсбург е представена експертиза, според която печалбата, която царят и сестра му биха могли да получат от дърводобив за периода от 18 декември 2009 г. до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв.

Тази оценка би могла да бъде ориентир за това каква компенсация ще претендират двамата от държавата при преговорите, съобщи Лекс. бг

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови