Съдия загуби 25% от заплатата си след вечеря с подсъдим

OFFNews 13 май 2015 в 18:42 3872 3

Снимка "Капитал"

Бившият съдия и член на  ВСС Петър Стоянов ще трябва да се раздели с 25 % от заплатата си за уронване на престижа на съдебната власт. Поводът за наказанието стана снимка публикувана в медиите, на която магистратът споделя вечерята си с известния бизнесмен Марио Николов. Снимката бе публикувана във вестник ”Капитал”, ден след като бе направена в гръцки ресторант в столичния квартал "Белите брези". Основното ястие в менюто е било грилован октопод, който бил полят от двамата с бяло вино. Висшият съдебен съвет приключи едва днес дисциплинарното дело срещу Стоянов, който беше член на кадровия орган в предишния му мандат.

Срещата на съдията с Марио Николов бе документирана през 2013 година. На 18 декември същата година съдия Петър Стоянов е бил докладчик по дело на фирмата, свързана с брата на Марио Николов - Петър. Въпросната фирма "Лидерпак" е водила дело срещу Агенция "Митници" за пропуснати ползи. Петър Стоянов отсъжда в полза на фирмата, свързана с брата на сътрапезника си, обезщетение в размер на 561 094 лв., които трябва да се платят от митниците.

Петър Стоянов отменя решението на Административен съд - София, който няколко месеца по-рано е отхвърлил иска на "Лидерпак" като неоснователен.

Веднага след публикуването на снимката Петър Стоянов първо казва, че не познава Марио Николов освен от медиите. После признава, че все пак познава Николов с многозначителното уточнение: "Не съм нито от хората в това, нито от хората, които му решават нещата, нито съм в състояние, нито мога да таковам".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!