Съдът за втори път препъна новото ръководство на ББР

OFFNews 30 юни 2021 в 14:32 3355 0

Софийският градски съд отново препъна вписването на новото ръководство на Българската банка за развитие. Този път решението е на съдия Валерия Братоева и е взето късно вчера. То подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Съдия Братоева се аргументира с факта, че има висящо дело, което бе заведено от сегашния изпълнителен директор Николай Димитров, за обявяване за нищожно искането на министъра на икономиката Кирил Петков за промяна на ръководството на кредитната институция. 

До произнасянето на съда по това дело няма как да се промени управата на банката, смята съдия Братоева, като се позовава на решение по сходен казус на Върховния касационен съд от 2014 г.

Кирил Петков, който е принципал на банката, обяви, че държавата ще заведе съдебен иск за вреди срещу отстранените преди месец от Надзорния съвет на ББР Николай Димитров и Велина Бурска. Причината е, че отстранените обжалват и така се блокира работата на банката в момент, в който малките и средни предприятия имат нужда от помощ, посочи министърът. Той определи техните юридически процедури като "много фрустриращи". 

Скандалът се разгоря след изказване на Кирил Петков пред БНТ в края на миналата седмица, че новото назначение от професионални банкери за ББР, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску. Той обвини съдията, че е взела решение в противоречие със закона.

От СГС реагираха остро срещу обвиненията.

Два дни по-късно масло в огъня наля и регионалният министър Виолета Комитова, която обвини съдия Вранеску в 4 намеси и се усъмни в случайния принцип при избора на съдии. Казусът тук е отказът да се впише новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали".

Вчера  Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с остра декларация срещу изказвания на двамата министри, накърняващи авторитета на съда. ССБ ги призовава да намерят начин да поправят нанесената вреда върху доверието в правосъдието и личното и професионално достойнство на съдия Мария Вранеску. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката