Съдът върна за доразследване делото за сградата убиец на "Алабин"

OFFNews 18 май 2015 в 13:57 4014 3

Съдът върна за доразследване делото за сградата убиец на

Делото за сградата убиец на столичната ул. "Алабин" беше върнато на прокуратурата за продължаване на разследването по случая.

На 19 септември 2006 година по време на строително-ремонтни дейности пет етажна постройка в центъра на София рухна и премаза две момичета, докато преминали с автомобила си край нея. 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова загинаха на място, а девет години по-късно виновни за смъртта им все още няма. 

Делото веднъж беше прекратено и възобновено повторно. Към момента има единствено обвиненяеми са Георги Кирчев, собственик и управител на "Хрисома", собственик на сградата, както и на Петър Петров, ръководител на ремонта. С постановление на прокуратурата обаче обвиненията към собственика на сградата са били оттеглени.

С решение на Софийски градски съд (СГС), освен че делото се връща за доразследване, се отменя и прекратяването на наказателното производство срещу Кирчев. 

От определението на съдия Атанас Атанасов става ясно, че прокуратурата е прекратила наказателното преследване срещу Кирчев, въпреки че констатира повишена опасност от сградата на „Алабин“ № 39 вследствие на ремонта. Според прокуратурата обаче обвиняемият Кирчев не разполагал с „целият комплекс” знания, така че да е бил наясно с тази опасност.

Прокурорът е счел, че от събраните доказателства е установена липсата на каквато и да е ангажираност на Георги Кирчев с извършваните строително-ремонтни дейности в сградата на ул. „Алабин” № 39, тъй като той не бил пребивавал на същия обект, нито е давал препоръки за начина на осъществяването на тези дейности. Именно за това той сключил договор „А 3 Архитектура и изпълнение” ООД.

Според техническите експертизи по делото срутването на сградата е причинено от съчетание на няколко фактора - конструктивни недостатъци на сградата, неподдържането ѝ в значителен период от време от съответните собственици, както и допуснати нарушения при извършваните ремонтни работи. В този смисъл отговорността трябвало да бъде понесена само от изпълнителя на ремонта Петър Петров и от свидетеля Манчо Антонов.

Според съда прокуратурата е предпочела да посочи като основна причина за срутването лошото състояние на сградата и това, че назад във времето тя не е била поддържана, но изключва да има виновно поведение от страна на новия собственик на сградата.

Съдия Атанасов обаче е на мнение, че сградата е паднала и в резултат на ремонтните работи. Позовавайки се на три технически експертизи, той заключава:

Съдът намира, че категоричният извод, следващ се от анализа на събраните доказателства... е че без осъществяването на строително-ремонтните работи, сградата не би се самосрутила, независимо от състоянието, в което се е намирала преди започването на тези работи.

Съдът заключава още, че като възложител на дейностите по демонтажа на сградата Кирчев носи своята отговорност. Затова недвусмислено говорят сключените договори между него и изпълнителите на дейностите по събарянето на сградата и „че те са сключени с предмет възлагането извършването на посочените в тях строително-ремонтни работи, а не с цел осигуряване на почистването на сградата, за да бъде дадена възможност за извършване на конструктивно заснемане“, каквато теза е застъпена в показанията на свидетели.

Категорично от заключенията на двете последни технически експертизи... е изяснено, че за целите на конструктивното заснемане не е било необходимо извършване на разрушителните дейности, каквито представляват цялостното премахване на вътрешната мазилка по западната калканна стена на съседната сграда на ул. „Леге”; премахването на касите на вратите и премахването на дюшемето и скарата под него.

Определението на съда подлежи на обжалване в седемдневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews