Съдът в Пазарджик разреши екстрадицията на българин, разследван за компютърни престъпления в Германия

OFFNews 19 септември 2022 в 18:26 3886 0

Окръжният съд в Пазарджик разреши екстрадицията на Иван Тилев

Снимка videlinabg.com

Окръжният съд в Пазарджик разреши екстрадицията на Иван Тилев

Окръжният съд в Пазарджик разреши екстрадицията на Иван Тилев в Германия. Срещу мъжа от Пазарджик има Европейска заповед за арест, издадена на 4 юли тази година от Районния съд в германския град Бамберг.

Немските съдебни власти искат предаването му за осъществяване на наказателно преследване за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измами с причинени щети в размер на 670 000 евро, съобщава сайтът "Виделина".

С произнасянето на решението си днес 3-членният състав на Окръжния съд в Пазарджик промени и мярката на Тилев за неотклонение от „домашен арест“ в „задържане под стража“, каквото е категоричното изискване на българското законодателство.

Тилев твърди, че е работил на трудов договор, седалището на фирмата е в София и единственото, което е правил, е да изпълнява задачи, зададени му от висшестоящи:

"Обучаван съм за заеманата от мен длъжност – продажби, с която се занимавах. Не съм имал повод за съмнение за някаква престъпна дейност, която да се извършва във фирмата, докато на 27 юли 2021 г. в офиса не влезе немската прокуратура с ГДБОП и ни задържаха всичките за кратко. След това нямах информация какво се случва до 24 август тази година, когато при подновяване на паспорта ми ме задържаха. Смятам, че нямам вина и моля да бъда съден в България, винаги ще съдействам. В Германия няма да имам адекватна защита и работодателите ми вероятно ще се опитат да се оправдаят с мен“ - каза Иван Тилев пред съда.

Преди него адвокатът му заяви пред съдебния състав, че според немските органи Тилев е извършил умишлено престъпление и де факто вече е обвиняем, без от него да са искали някакви обяснения. Той подчерта, че доверителят му е работил на трудов договор и не се е отчело, че всичко, което е вършил, му е било възлагано. Има опасност да бъде осъден, без да е целял да извърши престъпление, а присъдата е до 15 г. затвор, завърши защитникът на Тилев.

Съдия Ирина Джунева обяви решението на 3-членния състав. Тя подчерта, че всички аргументи за неизпълнение на Европейската заповед за арест, изтъкнати от Тилев и защитника му, са по същество и трябва да бъдат изложени пред германските съд и прокуратура.

Днешното решение на съда в Пазарджик не е окончателно и може да се обжалва в 5-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!