Съдът в Хасково постанови 90 дни арест за мароканец от 'Ислямска държава'

OFFNews 12 февруари 2018 в 20:00 17077 0

Снимка pixabay

Съдът в Хасково постанови 90 дни арест за 35-годишен поданик на Кралство Мароко, обвинен в тероризъм и членство в "Ислямска държава".

През този период ще се гледа искане за екстрадицията на Нофал Рашид Захри в Мароко, където за него е била издадена международна заповед за арест.

Той е задържан на 13 януари заедно с 27 сирийци на зелената граница край свиленградското село Сладун.

Настаненият след това в центъра за мигранти на МВР от затворен тип в Любимец Захри първоначално също се представил за сириец, като се легитимирал с фалшив сирийски паспорт.

ДАНС обаче е установил истинската самоличност на мароканеца след експертиза по лицево разпознаване, съобщи прокурорът Павел Жеков.

Според Интерпол - Рабат и Апелативната прокуратура в мароканската столица, Захри е имал "лоялно членство в терористична организация ИДИЛ, като е работил към принадлежащата в ИДИЛ служба "Механизация към Главна дирекция - Военни лагери" в град Ал - Маядин, област Дер - Алзор, Сирия. В изпълнение на тази дейност се е придвижвал в Сирия като е носел колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси".

Изправеният пред съда обяви, че не е терорист и не желае да бъде екстрадиран в родината си, защото щял да бъде хвърлен в затвор.

Пред журналистите Нофал разказа, че е живял 4 години в Сирия с жена си и шестте си деца и се е препитавал с търговия.

Твърди, че не е знаел, че тайните служби в Мароко го търсят и е влязъл нелегално у нас след като платил 2200 евро на трафикант на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови