Съдът в Бургас отказа да екстрадира руснак, обвинен за ОПГ, хазарт и подкуп

OFFNews 10 септември 2022 в 08:08 2534 1

Съдебната палата в Бургас

Снимка Wikimedia Commons

Съдебната палата в Бургас

Окръжният съд в Бургас отказа екстрадицията на руския гражданин Сергей Л. и предаването му на съдебните власти на Руската Федерация за осъществяване на наказателно преследване спрямо него.

Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и образувано по искане на Окръжна прокуратура – Бургас по повод молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация за екстрадиция, съобщи БНР - Бургас. Това е вторият случай на отказ за предаване на руски гражданин на правосъдието на РФ, след като Апелативният съд във Варна не даде Алкей Алчин на руснаците.

Сергей Л.  се издирва от руските власти по обвинения в организирана престъпна група, незаконен хазарт и подкуп. Защитата му настоя пред съдебния състав искането за предаването му да не бъде уважено, като обърна внимание на системното нарушаване на правата на човека в Руската Федерация и по специално на условията в затворите и следствените арести и масовите практики на изтезания там. В съдебното заседание адвокатите представиха доклади на правозащитни организации. Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че мъжът няма да бъде подлаган на жестоко и унизително отношение не са достатъчно убедителни.

В предоставената му последна дума, Сергей Л. помоли съда да не бъде ектрадиран, тъй като обвиненията срещу него са изфабрикувани поради политическата му дейност и активната му гражданска позиция.

Окръжият съд в Бургас отхвърли искането за екстрадиция. Съдът счете, че твърдението на руския гражданин, че е жертва на политическо преследване в Русия, не е подкрепено от убедителни доказателства. В производството по екстрадиция обаче, съдът следва да прецени дали ако лицето бъде предадено на искащата държава, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на ЕСПЧ. Европейския съд по правата на човека е констатирал съществуването на системни и общи недостатъци в условията на лишаване от свобода в следствените арести в Руската Федерация. Бургаският окръжен съд постави под съмнение дадените от руската страна гаранции, че мъжът няма да бъде подлаган на измъчване, жестоко, нечовешко, унижаващо достойнството третиране или наказание. Видно от доклада на БХК, изготвен за нуждите на настоящето дело, изтезанията и малтретирането на лишени от свобода в Русия е системен проблем. ЕСПЧ многократно е имал повод да констатира тежки нарушения на правата на човека, включително случаи на изтезание и друго нечовешко отношение към лишените от свобода в Руската Федерация. Решението на бургаските магистрати може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок.

С определение от 27.05.2022 г., Окръжният съд беше наложил на обвиняемия временна мярка „Домашен арест“ за срок до 40 дни, която да се изпълнява по постоянния адрес на лицето - с. Равда. Съдът е наложил спрямо исканото лице и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България“. В петък мярката е отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!