Съдът спря демонтажа на Паметника на съветската армия след жалби на 'Възраждане' и 'Изправи се БГ'

OFFNews 19 декември 2023 в 17:08 7455 15

паметник

Снимка БГНЕС

Паметникът на съветската армия вече е почти демонтиран.

Административният съд София-град разпореди "да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на монумент Паметник на съветската армия, извършващи се в Княжеската градина в София, които не се извършват в изпълнение на административен акт или на закона", съобщиха от АССГ. Искането е на партия "Възраждане".

Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Според АССГ "представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава".

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в тридневен срок от издаването му.

Съдът отхвърли искането на сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на Съветската армия" за конституирането му като заинтересована страна по делото.

По искане на сдружение "Изправи се БГ" АССГ разпорежда да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на паметника.

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на монумента не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Без уважение е оставено искането на сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия", представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересова страна по делото, допълват от съда.

Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок.

Вчера от областната управа на столицата обявиха, че дейностите по реставрация на Паметника на съветската армия не подлежат на съгласуване със Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) към Министерството на културата (МК) и че няма основания за спиране на демонтажа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

15

foreigner66

19.12 2023 в 22:19

Вместо да ревете и защитавате един срамен за България паметник на чужда армия, по-добре помислете кога за последно сложихте цвете или дарихте средства на мемориалите на българската армия, "патриоти". Да историята не може да се пренапише,тя е там със всички герои,предатели, алчни политици и т.н. Мястото на историята е в музеите и ако някой,някога има желание да се наслади на соц. изкуството да посети съответното място.

2159

14

Kilca

19.12 2023 в 20:02

Безпринципен, антибългарски съд! Поредното доказателство

75

13

230 млрд баксов

19.12 2023 в 19:29

ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

Чл. 1. (1) БКП идва на власт..... с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
...............
Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на БКП са отговорни за:
- съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
- безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
- установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
...............
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;

-1395

12

AlexT

19.12 2023 в 19:11

2 . Оказва се, че СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОТО да РАЗРУШИ един псевдо- паметник на Империята на ЗЛОТО, посаден ни , когато СМЕ БИЛИ / дали и сега не сме !? / колония на ссср ..!? !!??
Даже Империята ще ни и СЪДИ , по техен Закон, ако го РАЗРУШИМ – на ДРЕБНИ парчета ..!!??
Е как да не сме прави ТЕЗИ, които искахме – динамит !? ...Ние новата кримска или донбаска територия , ОКУПИРАНА от Русия , ли сме , сега и днес !!?/


-1395

11

AlexT

19.12 2023 в 19:10

„Адм. съд нареди да се спре демонтажа на МОЧА :)”
Иска документи: адм. акт. -къде ще бъдел преместен, договор с фирма за реставрация, пазене и т.н..!?
Когато не си издал ЗАПОВЕД : ДА се УНИЩОЖИ даден псевдо-паметник, остатък от съветско робство, да бъде предаден на вторични суровини, / като в други страни членки на ЕС и НАТО ! /, то ТОГАВА адм. съд- остатък , потомък на съветски модел съд, про-руски буквояди потомствени буквояди , ще те ЗАДЪЛЖАТ !? ПОЧТИ ДА възстановяваш, реставрираш, пазиш и т.н....
НА КАКВО ОСНОВАНИЕ трябва да се ПАЗИ, това нещо, което НЕ Е и културна ценност , НЕЩАСТНИЦИ ЖАЛКИ от адм. съд ?? И т.н..
Решения на „независим български съд’ , Община на София, Областна управа с РЕШЕНИЯ т.н , в КОЛОНИЯТА , все още, Република България!? ..
Това е положението, когато жалки русофили, слуги на масква , управляват България ..
Оказва се, че СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОТО да РАЗРУШИ един псевдо- паметник на Империята на ЗЛОТО, посаде

2073

10

Johnny B Goode

19.12 2023 в 18:59

" ...човек ръкувал се с Меркел, Макрон, Саркози, Тръмп, Ердоган, Путин, Обама"

Младенчо, не само се е ръкувал с Меркел, и от пържолата си му е давала на официалните обяди. И торта Сахер е ял. Малко не разбираше какво си говореха по срещите колегите му, ама важното е, че се ръкуваше и му викаха "конграчулейшънс".

Една тиква и Господ да се ръкува, пак си остава тъпа и неграмотна тиква.

8769

9

flatko

19.12 2023 в 18:46

ППДБ: Холандия и Унгария ще ни пуснат в Шенген!
Копейкин: Временно спряхме демонтажа на МОЧА!

Въпрос на приоритети!

2099

8

Mateevk

19.12 2023 в 18:27

За България има един спасителен път и той не е на изток, където ни тласкат путинофилите!

2099

7

Mateevk

19.12 2023 в 18:26

А още по-иронично е да се наблюдава как върлите путинисти са готови да защитават до смърт един паметник на лъжата, на която робуваме толкова години. Подобни паметници бяха премахнати или преместени или променени като символика в цяла Изт.Европа, а само ние седим в сянката на МОЧА. Остава сега да трябва а мавзолей да възстанови с мумията вътре , за да е пълене зловещият цирк, който се разиграва у нас. Да, нещата с МОЧА трябваше и трябва да се доизпипат и нормативно и това ще стане.

-1695

6

Mladen Nikoloff

19.12 2023 в 18:19

Изключително иронично е да се наблюдава как най-видните евроатлантици и защитници на демокрацията напълно незаконно унищожават паметници, забраняват на посланици да говорят по радиото и отнемат от конституционните правомощия на законно избраният президент. Също толкова иронично е как един Делян Пеевски, който 10 години беше по-нисък от тревата в момента коли и беси в народното събрание и е новият идол на умните и красивите.
Някъде по това време в този момент България тръгва по много стръмен и опасен път. Единственото спасение са изборите в САЩ догодина. Дано щетите не са прекалено непоправими. Другият вариант е Борисов да се събуди от летаргията и да осъзнае, че от човек ръкувал се с Меркел, Макрон, Саркози, Тръмп, Ердоган, Путин, Обама в момента е слуга на най-нискоинтелигентния индивид някога стъпвали в НС - Кирил Петков. И това при все, че в НС са хора като Искрен Митев и Даниел Лорер.
 
X

Да помогнем на украинските деца!