Съдът прекрати делото за смъртта на Денди, няма доказателства, че е убит

OFFNews 16 октомври 2023 в 11:49 6048 1

Любомир Минчев - Денди

Снимка Facebook/Архив

Любомир Минчев - Денди

Софийският градски съд прекрати производството за смъртта на Любомир Минчев - Денди след проведено "обективно, всестранно и пълно разследване по случая".

От държавното обвинение съобщават, че още на 16 май 2023 г. Софийската градска прокуратура е прекратила производството, тъй като няма извършено престъпление, а телесното увреждане, довело до смъртта на Денди, не е резултат от убийство. 

Досъдебното производство е образувано на 18 февруари 2022 г. и първоначално се водеше за опит за убийство. Тогава бе съобщено, че от около 14 часа на 17 февруари до около 01:50 часа на 18-и в апартамента на Минчев е направен опит за умишленото му убийство. 

Денди почина месец след това - на 27 март. Това е наложило назначаване на съдебно-медицинска експертиза. Установено е, че смъртта му е резултат на тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата, която се е усложнила с развитието на възпаление на белите дробове и генерализирана бактериална инфекция.

От прокуратурата съобщават още, че вещите лица и по двете експертизи са категорични, че телесната повреда се дължи на падане назад от собствен ръст и последващ контакт на тилната част на главата с твърд прилежащ терен - т.е., Денди е паднал и си е ударил главата. 

"За съжаление, шансовете да се пребори за живота си не са големи, той не е идвал в съзнание. Бит е брутално в главата", съобщиха от болница "Св. Анна" през февруари, където беше приет. 

Липсват други наранявания, не се установяват следи от борба или защитни наранявания.

"Проведени са всички обективно възможни и необходими действия по събиране и проверка на доказателства и са подложени на анализ всички версии. Доказателства за умишлено умъртвяване на Минчев за причиняване на смъртта му по непредпазливост или за друго престъпление не са събрани, поради което наказателното производство е прекратено", допълват от държавното обвинение.

С определение от 13 юни 2023 г. СГС е потвърдил постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство.

Съдът е приел, че основателно по делото няма повдигнато обвинение, тъй като не са събрани достатъчно доказателства по отношение на когото и да е. Доказателствата не сочат да е извършено нападение спрямо Минчев.

Определението е окончателно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика