Съдът потвърди мерките на групата за финансови измами

OFFNews 06 април 2021 в 16:38 1996 0

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мерките за неотклонение на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за измами чрез търговия с финансови средства и пране на пари, съобщиха от спецпрокуратурата.

Привлечените като ръководители на групата Й.М. и К.Д, както и сочената за счетоводител на престъпното сдружение М.Г., остават с най-тежката мярка "задържане под стража", а другите трима обвинени С.Ц., Й.А. и Ф.Н. под домашен арест.

Съдът прие представените от прокуратурата 11 тома с нови доказателства. Потвърдена бе тезата на обвинението, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение - обвиняемите са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. Съдът отчете високата обществена опасност на деянията, наличието на реална опасност от унищожаване на доказателства, ако обвинените са на свобода, както и факта, че свидетели по делото вече са били заплашвани.

Шестимата обвинени бяха задържани на 26 март 2021 г. при специализирана полицейска операция.

В ползвани от тях офиси и жилища са намерени и иззети документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и други доказателства за престъпната дейност. Разследването установи, че групата е действала от януари 2017 г. Без да са лицензирани за подобна дейност, нейни членове се представяли за инвестиционни посредници на дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Убеждавали са българи и чужденци, че могат да спечелят солидни суми, ако инвестират в покупка на акции на световно известни компании. „Инвестираните“ средства попадали в контролирани от групата дружества, откъдето чрез поредица транзакции – в сметки на участниците.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!