Съдът отстрани Ценко Чоков от поста му, решението може да се обжалва

OFFNews 06 юни 2017 в 11:06 2183 0

Съдът отстрани Ценко Чоков от поста му, решението може да се обжалва

Административният съд във Враца прекрати предсрочно правомощията на кмета на с. Галиче Ценко Чоков.

В решението на съда се посочва, че Чоков неправомерно е ползвал неплатен отпуск, поради което е отсъствал от поста си необосновано. В решението се посочва, че ползването на неплатен отпуск от страна на лице, "заело длъжност въз основа на избор", е незаконосъобразно. 

Съдът тълкува възможностите за отпуск, като посочва, че платеният отпуск не зависи от волята на работодателя за разлика от неплатения отпуск. "При ползване на неплатен отпуск (с изключение на изрично предвидените в КТ хипотези), работодателят не само определя периода на ползване на същия, но от неговата воля зависи изобщо дали този вид отпуск ще се ползва", се посочва в решението. В същото време Чоков няма работодател: 

Не може да се приеме, че лицето, избрано за кмет на населено място осъществява функциите и на работодател, и на работник спрямо себе си.

Съдът посочва, че в закона не е предвидено определянето на лице, което да замества кмета на кметство при отсъствието му, от което се заключава, че той може да отсъства само в предвидените в Кодекса на труда случаи при определени срокове.

При така изложеното съдът намира, че след датата 24.11.2016 г. заинтересованата страна неоснователно не изпълнява функциите на кмет на с. Галиче обл. Враца, поради което пълномощията му следва да бъдат предсрочно прекратени, се казва в решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков