Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът отстрани окончателно Ценко Чоков от кметския пост в Галиче

OFFNews 05 октомври 2017 в 21:25 17016 0

Снимка БГНЕС

Ценко Чоков не може да заема кметския пост в Галиче, реши Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ВАС потвърждава решението на Административния съд във Враца от юни, с което бяха прекратени предсрочно правомощията на кмета Чоков. 

Той неправомерно е ползвал неплатен отпуск, поради което е отсъствал от поста си необосновано. Ползването на неплатен отпуск от страна на лице, "заело длъжност въз основа на избор", е незаконосъобразно.

Административният съд във Враца тълкува възможностите за отпуск, като посочва, че платеният отпуск не зависи от волята на работодателя за разлика от неплатения отпуск: "При ползване на неплатен отпуск (с изключение на изрично предвидените в КТ хипотези), работодателят не само определя периода на ползване на същия, но от неговата воля зависи изобщо дали този вид отпуск ще се ползва".

В същото време Чоков няма работодател - "не може да се приеме, че лицето, избрано за кмет на населено място, осъществява функциите и на работодател, и на работник спрямо себе си."

Чоков е в ареста от края на май 2016 г. Обвинен е, че е ръководител на престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews