Съдът отказа екстрадиция на обвинен за дрога заради нечовешко отношение в Турция

OFFNews 03 ноември 2022 в 12:43 1463 0

съд

Снимка Архив

САС с безпрецедентно решение.

Софийският апелативен съд (САС) отказа да екстрадира обвинен за наркотици турчин заради лошите условия и нечовешко отношение към задържани и осъдени в родината му. Съдиите се позовават на констатации в резолюция на Европейския парламент от 7 юни по отношение на Турция във връзка с политиките на ЕС за разширяване, съобщи "Лекс".

Според турските власти 35-годишният Сеттар Руман е обвинен в търговия и доставка на дрога, като престъплението било извършено на 16 юли 2019 г. Делото било внесено в съда, но той не се явил, укрил се и бил обявен за издирване. Открит е у нас и властите в Анкара поискали екстрадицията му.

На 2 септември Софийският градски съд (СГС) допуска предаването на Руман за наказателното производство срещу него, като изтъква, че престъплението, за което се иска екстрадиция, е престъпление и у нас и наказанието е над година затвор. Освен това Руман не се ползва с предоставено право на убежище, няма имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на България и съгласно нашето законодателство не е лице, което не е наказателноотговорно.

Съдиите допълват, че от материалите по делото е ясно, че делото срещу Руман се е водило преди да влезе той в България. По повод подадената от турчина молба за закрила, СГС изтъква, че в нея не са изложени конкретни обстоятелства, които да сочат, че има опасност за него, ако бъде върнат в Турция.

Сеттар Руман и адвокатите му обжалват пред САС.

Второинстанционният съд намира, че ако бъде върнат в Турция, има риск да бъде подложен на изтезания и нечовешко отношение. САС се позовава на два текста от резолюцията на Европейския парламент, в които остро се осъждат принудителното екстрадиране, отвличанията и похищенията на пребиваващи извън Турция турски граждани, както и се изразява загриженост за отказа на Турция да изпълни препоръките на Европейския комитет против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. 

Това е първият известен случай, в който български съд отказва да предаде на Турция обвинен в криминално престъпление заради констатации в доклад на ЕП за отношението към задържани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови