Съдът: Общината не може да забранява фойерверките на открито

OFFNews 04 ноември 2022 в 17:23 1945 0

заря

Снимка Архив

Фойерверки

Административният съд София-град (АССГ) обяви за нищожни текстове от наредба на Столичната община, с която от 1 март е забранено използването на ниско и средно шумни и опасни фойерверки на открито, ако няма изрично разрешение от районния кмет.

Разпоредбите на членове от наредбата бяха атакувани от Националната асоциация на вносителите и търговците на пиротехнически изделия, както и от „Енигма“ ЕООД, съобщи "Лекс". 

Мотивите на общината за тези ограничения са, че с тях ще се улеснят контролът и налагането на санкции за нарушителите, ще се намали негативното влияние на фойерверките върху здравето, фините прахови частици и др.

За да отмени текстовете, АССГ подчертава, че причините, поради които общината е приела текстовете, са описани подробно в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), които преследват същата законова цел. В закона има и ясно разграничение в режима на пиротехническите средства, а правомощията за издаване на разрешение за употребата им е на директора на ГДНП на МВР за страната и на началниците на районните управления, а не на кмета на съответната община, се казва в решението на съда.

Според АССГ не става ясно за какво точно се изисква допълнителното изрично писмено разрешение от кмета на района, тъй като санкциите и органите, които ги налагат, също са определени в закона. Съдът напомня, че съгласно Закона за МВР опазването на обществения ред се осигурява от полицията, а редът и организацията за тези дейности се определя с инструкции и наредба на вътрешния министър.

Решението не е окончателно и общината може да го обжалва пред Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!