Роми отиват на съд за сплашване на горски, викнали цялата махала да се разправя

OFFNews Последна промяна на 17 август 2017 в 13:24 16563 1

Бракониери заплашили с убийство горски и викнали 40 души подкрепление

По искане на Районната прокуратура в Исперих съдът задържа под стража трима роми за закана с убийство на горски стражари и полицейски служители и за престъпление против реда на управлението, съобщиха от прокуратурата в града.

На 13 август 2017 г. на спешния телефон 112 е получен сигнал за незаконна сеч на дървесина в землището на Исперих от група роми. Горски стражар и помощникът му от ДГС „Сеслав“ поискали съдействие от екип на полицията. На мястото на незаконната сеч служителите на реда установили три конски каруци, натоварени с дърва. При вида на служителите едната каруца била изоставена от ромите.

Малко по-късно проверяващите били обградени от 30 – 40 роми, които искали да приберат каруцата с незаконните дърва за огрев. С подкрепа на жандармерията тримата извършители са задържани.

Напрежението ескалирало, след като обвиняемият Райко Г. започнал да насърчава ромите да вземат каруците, натоварени с дърва, и да се заканва с убийство на полицейските служители и горския стражар.

За срок до 72 часа са задържани 41-годишния Райко Г., 46-годишния Пенко П. и 32-годишния Алекси А. като след искане на прокуратурата те са оставени за постоянно в ареста. Срещу тяхса образувани три бързи производства, наблюдавани от Районната прокуратура в Исперих.

Спрямо Райко Г. са повдигнати три обвинения – за закана с убийство на горски стражар, като подбудител на тълпа от роми да осуетят проверка за законност на транспортирани с три каруци дърва, както и за противозаконно пречене на органи на властта да изпълнят задълженията си.

46-годишният Пенко П. е привлечен като обвиняем също за закана с убийство на горски стражар и заплашването му с цел на пропусне да извърши нещо по служба. 32-годишният Алекси А. е обвиняем също за закана и за възпрепятстване на служебно лице да извърши задълженията си. 

Райко Г., Пенко П. и Алекси А. са осъждани многократно за умишлени престъпления, изтърпявали са ефективни присъди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови