Разследваща полицайка отива на съд за осуетяване на преследване и злоупотреба със служебна информация

OFFNews 05 януари 2021 в 18:21 3832 0

30-годишна полицайка отива на съд заради осуетяване на наказателно преследване при изпълнение на служба, разгласяване на служебна информация във вреда на държавата, лично укривателство, съставяне на официален документ с невярно съдържание, лъжесвидетелстване, съобщиха от прокуратурата.

През май 2015 г. обвиняемата била назначена за младши разследващ полицай в Районното управление на МВР в Благоевград.

През декември 2016 г. й било разпределено разследване срещу 32-годишен мъж с богато криминално минало, осъждан многократно за разпространение на наркотици, проституция и фалшива валута.

Покрай служебните си задължения полицайката започнала да поддържа приятелски отношения с мъжа, които прераснали в интимни, но въпреки това продължила да го разследва. Тя била наясно с водено дело срещу мъжа в Гърция за фалшива валута. Възползвайки се от достъпа си до информационните масиви на МВР, обвиняемата разбрала, че приятелят й е издирван в Шенген от компетентните гръцки власти и за него е издадена европейска заповед за арест. Вместо да предприеме действия по служба, тя го уведомила и той се скрил. Дори посетила съда в Солун заради насроченото заседание по делото. Снабдила се с решението на чуждестранния съд, въз основа на което издадената от гръцките власти ЕЗА спрямо приятеля й била оттеглена и издирването му било преустановено.

През февруари 2018 г. мъжът бил задържан в Благоевград по друго дело срещу него в Специализирания наказателен съд. Под предлог, че като разследващ полицай извършва действия по досъдебни производства, обвиняемата на няколко пъти го посещавала в следствения арест. По негова молба му предоставяла справки от масивите на МВР за други лишени от свобода, които били изнудвани за пари. Събирала информация за служителите на затворите и членовете на семействата им и му я предоставяла, за да ги шантажира.

Всеки ден двамата говорили по телефона. Въпреки наложената забрана на изтърпяващите наказания, приятелят й разполагал с няколко устройства и сим-карти. 

Междувременно в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР постъпил сигнал за нерегламентираните отношения на полицайката. По случая била извършена проверка и образувано досъдебно производство. По-късно жената била уволнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови