Разпитаха Христо Иванов по делото срещу Петър Москов за ваксините

OFFNews 28 януари 2019 в 14:42 3303 2

Съпредседателят на "Демократична България" и бивш министър на правосъдието в кабинета "Борисов" 2 - Христо Иванов, беше разпитан по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, съобщава БНР.

Москов е подсъдим заедно със заместника си Адам Персенски за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското здравно министерство - 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Според прокуратурата от действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв. и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Очаква се процесът да върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Те са над 200 и сред тях има такива със защитена самоличност. През юни 2018 г. беше разпитан и премиерът Бойко Борисов.

"Никога и по никакъв начин не съм си позволявал и в качеството си на министър, и сега, да предпоставям решения на съда. Казвам само, че делото няма нищо общо с качеството и вида на ваксините. Те са същите, които винаги са правени на българските деца, а от там нататък обвинението срещу мен дали правилно съм внесъл ДДС от бюджета на министерството в Републиканския бюджет, това е нещо, което съдът ще прецени", коментира днес след края на заседанието Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

lukyas

29.01 2019 в 19:46

Иванов знае но Боико и Нинива знаят ли???

12435

1

Jinx

29.01 2019 в 19:43

Кой знае Иванов какви глупости и наговорил в типичния си стил…