Разбиха международна престъпна група, мамила с бинарни опции и чрез кол центрове у нас

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2021 в 14:39 1121 0

Снимка Архив

Организирана престъпна група, извършваща измами с бинарни опции, е разбита от международен екип с участието и на спецпрокуратурата, съобщиха от обвинението. На територията на Германия, Украйна, Кипър, Нидерландия и България са извършени десетки претърсвания и изземвания. 

Търговията с бинарни опции се явява примамлива за хора, които искат да оперират с финансови инструменти, тъй като независимо от движението на основния актив нагоре или надолу, за кратко време могат да постигнат максимални печалби.

Участниците в международната престъпна група са се възползвали от желанието на пострадалите именно за бърза и лесна печалба. Те използвали различни компании за софтуерно разработване и техническа поддръжка, които да създадат и поддържат интернет сайт за търговия с бинарни опции. След първата си „инвестиция“ жертвите на измама били насърчавани да влагат допълнителни средства в посочен от групата инвестиционен фонд. 

Събраните доказателства сочат, че международната престъпна група е действала от май 2019 г. до септември 2020 г., като е успяла да привлече чрез социалните мрежи и онлайн реклами инвеститори, предимно от Федерална Република Германия. На пострадалите са били представяни заблуждаващи онлайн диаграми за нарастващи печалби, като за целта били създадени кол центрове в България, Кипър и Украйна с немскоговорящи оператори.

Исканията на инвеститорите да им бъдат изплатени печалбите били отлагани по различни причини и винаги с извинения. В действителност средства не са били изплатени на нито един от инвеститорите, а били прехвърляни на групата посредством създадени за целта компании.

До момента е установено, че инвеститорите от различни държави са били измамени с поне 15 милиона евро.

Съвместните действия по разследването бяха проведени под координацията на европейската Агенция за правно сътрудничество „Евроджъст“.
Прокуратурата в град Гьотинген, Германия, изпрати писмо, в което изказва благодарност за отлично свършената работа на прокурорите от Специализираната прокуратура и следователите от отдел „Следствен“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови