Разбиха международна група за трафик на наркотици към САЩ

OFFNews 02 февруари 2021 в 11:54 1885 0

Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA, разследват международна организирана престъпна група за трафик на наркотици (хероин) от Турция през България към САЩ с участието на български граждани.

Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на България и Сърбия. Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA в края на 2020 г. е отправила молба за правна помощ до нашата прокуратура.

У нас са извършени претърсвания на жилища и автомобили в различни селища. Намерено е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са шестима - двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

Според молбата за правна помощ единият от задържаните сърби е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на хероин в САЩ.

Сред задържаните българи е многократно осъждан, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови