Разбиха група за трафик на мигранти през Гърция

OFFNews 23 юли 2021 в 16:06 1491 0

Международен екип за разследване е разкрил организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти през Гърция, действала от 2018 г.

В международния екип е участвала и Специализирана прокуратура, както и гръцките власти. 

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – Евроджъст, е оказала помощ на гръцките и българските правоохранителни власти. В България и Гърция са задържани 11 души, пет от които у нас. 

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция с високопроходими автомобили до Солун. Българската част от групата е осигурявала необходимите коли. 

Престъпната група е действала от 2 години, като е превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Гърция. Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

При едно от нелегалните преминавания през границата заради висока скорост, колата с мигранти е катастрофирала. Един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.

Използвани са над 89 луксозни високопроходими автомобили, предоставени от българите. Останалите членове на групата - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

Извършени са претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни. В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефона, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.

Европол е предоставил допълнителна помощ на международния екип за разследване, като е осигурил полицейски служители на мястото и в деня на провеждане на операцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови