Радан Кънев за неизбежната отбрана: Ако насърчим подобно възмездие, ще стане страшно

OFFNews 07 март 2018 в 16:15 13489 8

В няколко точки във Фейсбук пост Радан Кънев коментира нашумялата тема на седмицата - случаят в Пловдив и убийството на Жоро Плъха. Политикът не говори толкова за самия казус, а за неизбежната самоотбрана и нейната история. 

Постът на Радан Кънев без редактроска намеса: 

(Почти) Накратко:

1) Институтът на неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели се развива 140 години в България и още няколкостотин в Европа. Не можем да пренебрегнем труда на доста поколения учени и съдии, защото има престъпност. Винаги е имало.

2) Право на съда е да прецени налице ли е неизбежна отбрана и превишени ли са нейните предели. Всеки случай е различен, ключова е "субективната страна" - мотивацията на дееца. В конкретния случай, на база на наличните данни, тя не изглежда твърде отбранителна, но е много малко информацията.

3) Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също. Който не го разбира, не е част от християнската цивилизация, а от някоя друга. Лошо нема.

4) Не, цивилизацията, в която живеем - европейска, християнска, основана на наследството на Римската империя, Църквата и Просвещението, меко казано не насърчава упражняването на възмездие от жертвата. Ако извършителят действа със съзнание за наказание, а не за отбрана, той се наказва по основния състав на убийство, а не превишаване на пределите.

5) Знам, че тази позиция е непопулярна и разсъждавам като юрист, а не "като човек". Не ме интересува - правото се е развивало хилядолетия като сечение на "доброто и справедливото", на човещината и възмездието, не за да бъде популярно.
Тук става дума за принципи от висш порядък, които не могат да бъдат загърбвани за малко аплодисменти.

6) Ако нашето общество насърчи упражняването на възмездие от жертвата или от лица, които смятат себе си за жертви, ще настане нещо страшно. И победители няма да бъдат "здравите сили", които днес зоват за правото да пуцат в дворовете и гаражите си.

Показателно е, че при действащата законова уредба, отбранителната мотивация на дееца е доста съмнителна. Представете си, ако законът му дава безсуловното право да стреля...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

8

SC

07.03 2018 в 22:27

Ако човекът срещу теб не уважава твоя живот, няма нужда и ти да уважаваш неговия.

77927

6

El Commandante

07.03 2018 в 20:23

",а можели някой да ми обясни.как си придобИва законно такова в България"

Да. Процедурата е дълга и сложна и включва психотестове, курсове за боравене с оръжие и което е най-трудно-доказателство че наистина имаш нужда да притежаваш оръжие.
Дори тогава от служба КОС пак могат да ти покажат среден пръст.
Не е лесно.

77927

5

El Commandante

07.03 2018 в 20:20

Радане, понеже си козяшки гъзолизец, би ли обяснил моля в любимата ти Америка как са нещата?

И още:

"Да, човешкият живот е по-висша ценност от собствеността. И животът на престъпника също."

Тва мое ли да го обЯсниш на десетките стари хора, които си заминаха бастисани от цигани-крадци по селата, а бе, тутманик?

7489

3

Angel Ivanov

07.03 2018 в 17:38

Доктора имал "незаконно оръжие",а можели някой да ми обясни.как си придобИва законно такова в България??! Всички мутри,бивиши ченгета, военни пенсионери и повечето престъпници имат,а на обикновения селянин и жители не е разрешено и те остават беззащитни.