Психиатърката, източила здравната каса, остава под стража

OFFNews 29 ноември 2019 в 19:12 2510 0

Психиатърка, Пловдив

Снимка OFFNews

Психиатърката от Пловдив д-р Инна Бончева, обвинена за измама в особено големи размери, остава задържана под стража, реши Районният съд.

При влизането в съдебната зала тя скри лицето си с качулка и медицинска маска, а вътре по нейна молба съдът забрани да се снима.

Д-р Бончева бе задържана преди два дни по обвинение за измама в особено големи размери. Вчера Районната прокуратура изнесе данни по обвиненията срещу психиатърката, която е с 20 годишна практика. Разпитани са 75 свидетели, в кабинета й са открити ампули от скъпоструващи лекарства, плащани от Здравната каса, открит е и силиконов печат на РЗОК.

Пред съда днес тя отрече обвиненията и ги определи като абсурдни. Срещу нея са повдигнати две обвинения - за измама и за документно престъпление. По първото законът предвижда затвор до 9 години и конфискуване на половината имущество, а по второто - до 6 години лишаване от свобода.

Според обвинението, тя е нанесла щети за над 500 000 лева, като е изписвала три вида лекарства за параноидна шизофрения на 52 души, които дори не са я посещавали. Само една от ампулите е с цена между 700 и 900 лева, те се поставят през две седмици.

Въпросните „пациенти“ не са били болни, някои дори не са били в страната в този период. След оформянето на документацията обаче лекарствата са били вземани от една и съща аптека от други лица. Според прокуратурата д-р Бончева е продавала лекарствата на половин цена на черния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови