Проверяват прокурор дали не се прави на болен пред съда

OFFNews 08 септември 2017 в 12:11 7463 0

Проверяват прокурор дали не се прави на болен пред съда

Специализираната прокуратура разпореди спешна проверка на медицинската документация за здравословното състояние на прокурор Димитър Захариев. Причината е разследване на Нова тв, според което той се явява с патерици само за пред съда. 

Прокурорът отговаря пред съда по обвинения за принуда върху свидетел. Срещу държавното обвинение той натискал свидетел по делото "Октопод", за да натопи бившия шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов.

Повод за новата проверка са кадри на предаването „Разследване“, в които се установява, че обвиняемият прокурор, който е под домашен арест, вероятно е представил медицински документи с невярно съдържание.

Специализираната прокуратура е изискала справка от 2 РУ МВР Плевен относно спазването на мярката за неотклонение „домашен арест“. Разпоредена е спешна проверка от Регионалните центрове по здравеопазване в Плевен и София на цялата медицинска документация, представена от обвиняемия Захариев пред прокуратурата и пред Специализирания наказателен съд. Проверката е възложена и с оглед данни за извършено документно престъпление.

Назначена е петорна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Димитър Захариев.

От Нова телевизия са изискани записи от репортажа с оглед установяване на данни за отклоняване на Захариев от взетата му мярка за неотклонение и основания за внасяне на искане за изменение на мярката за неотклонение в „задържане под стража“.

При установяване на нарушения на взетата от СпНС мярка за неотклонение „домашен арест“ от Димитър Захариев, Специализираната прокуратура ще поиска от съда вземане на най- тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“.

На 27 юли прокурорът се яви в специализирания съд с патерици и обясни, че имал спешна нужда от 6-месечно лечение в болница заради нова травма – спукал тазобедрена става, докато местел тенекии с мед вкъщи.

На кадри от камера пред дома на Захариев се вижда, че патерици той не ползва нито веднъж за повече от месец преди да отпътува към съда.

От края на юни, когато твърди, че спукал ставата, до сутринта на деня преди делото, той не спира да влиза и излиза на два крака. Патерица вади едва на 26 юли малко след като изпраща гостенка. Вади я втори път на същата вечер, когато слиза от колата свободно, отваря задната врата, оглежда се и започва да куца.

На 27-и юли той се явява на делото с двете патерици. На прибиране в Плевен обаче Захариев енергично излиза и подрежда кофите за боклук пред вкъщи. Седмици наред след това той продължава да е подвижен на два крака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови