Прокурорка получи условна присъда заради опит да спаси врачка от дело

OFFNews 13 април 2022 в 16:33 3182 1

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград е осъдена за престъпление срещу правосъдието, защото е опитала да помогне на врачка да се спаси от дело за измама, съобщи "Лекс".

Специализираният наказателен съд осъди условно Бачева на 6 месеца затвор с 1 г. изпитателен срок за това, че е склонявала колега да прекрати дело за измама срещу врачката Николинка Василева, популярна като Гюлшен Ходжа. Наказанието на Бачева е под минимума, който предвижда Наказателният кодекс - от 1 г. до 6 г. затвор.

Срещу врачката имаше няколко дела за измами пред годините, като преди 7 г. тя влезе и в затвора след условна присъда. Ефективната на врачката бе за това, че е измамила двама души с близо 12 000 лв. Един от тях ѝ дал 7000 лв., за да открие затрупания му от свлачище багер. Тя започнала да иска пари на части и го предупредила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, но накрая разбрал, че е измамен и си поискал обратно парите. След нова заплаха на Гюлшен ходжа се обадил в полицията.

Прокурор Бачева е пратена на съд по още едно обвинение за осуетяване на наказателно преследване, по което обаче е била оправдана от спецсъда. Случаят е от 25 април 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград, Владислав Еленков ударил с колата си пешеходка и ѝ причинил средна телесна повреда.

По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващ полицай. Но вместо да разпореди незабавното започване на процесуални следствени действия, казала на полицая да уведоми КАТ, за да бъдат предприети действия за налагане на административно наказание на Еленков. По време на разследването било установено, че Бачева е била информирана за инцидента от свой близък, който бил приятел на Еленков.

Заради този случай Бачева беше и отстранена от длъжност. Срещу нея имаше две дисциплинарни производства през последните години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

13.04 2022 в 17:27

Ама как, прокурор да лъже? Ма те са ангели небесни начело с онзи с полираната глава! Това не е възможно...
 
X

Да помогнем на украинските деца!