Прокурорите във ВСС се оплакаха на адвокатския съвет от коментарите на защитника на братя Бобокови

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2020 в 20:04 3523 1

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет сезира Висшия адвокатски съвет заради коментари на защитника на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови - Илиан Василев.

Според съдебните кадровици Василев е нападнал грубо магистрати и така е уронил авторитета на съдебната власт и на адвокатурата.

Илиан Василев излезе с остро писмо, в което критикува специализирания съд и прокуратурата заради обвинението и задържането под стража на Атанас Бобоков. Тезите си той повтори и в интервю пред бТВ, заради което кадровиците възнамеряват да сезират Съвета за електронни медии.

В декларацията си, която членовете на колегията ще изпратят и до водещи европейски институции, остро възразяват срещу коментарите на Василев по отношение говорителя на главния прокурор Сийка Милева, определяйки ги като „унизителни, обидни и сексистки“.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи декларацията и обяви, че „мястото за решаване на правните спорове е съдебната зала - с юридически аргументи, а не с лични нападки". Според него коментарите на адвокат Илиан Василев "сериозно разклащат не само устоите на съдебната власт, но и общественото доверие в юридическата професия, независимо дали става въпрос за магистрати и адвокати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8362

1

Хуан

11.06 2020 в 00:26

А, значи като не ви изнася публично представяне на материали по делото, мястото било в съдебната зала. Илиан Василев е висока топка за милиционерите юристи. Нищо грубо няма в изявлението му, напротив, всички обидни квалификации отправя по свой адрес и предоставя на читателите да преценят права ли е прокуратурата или не.