Прокуратурата взе на прицел бившия кмет на Костенец заради подкуп

Радостин Радев е обвинен и за държане на боеприпаси

OFFNews 24 септември 2020 в 09:45 3160 0

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за подкуп срещу бившия кмет на Костенец Радостин Радев и бизнесмен, спечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщиха от държавното обвинение.

В периода от февруари до 14 юни 2019 г. Радев в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с бизнесмена И.П. предложил дар в размер на 30 000 лв. на общински съветник в Костенец, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка. Става дума за запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд „Земеделие“ за 50-процентно авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище „Св.Св. Кирил и Методий“. С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1 148 977.17 лв.

Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лв. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.

На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

На 3 юни КПКОНПИ установи конфликт на интереси при Радостин Радев. От КПКОНПИ съобщиха, че по време на мандата си като кмет Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел - „Футболен клуб - Бенковски“. През 2015 г. е бил негов председател, а през 2019 г. - председател на Управителния съвет на сдружението.

Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление „Спорт“ за спонсориране на футболни клубове, но без те да са конкретно определени с решения на общинския съвет. Преценката за това кои клубове да бъдат финансирани по този начин и с какви суми била изцяло на кмета.

За периода 20 април 2017 - 10 октомври 2019 г. само за футболния клуб, в чийто управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за изплащане на субсидии.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови