Прокуратурата уличи петима за лихварство и изнудване

OFFNews 17 юли 2020 в 13:33 2295 0

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима души за участие в организирана престъпна група за получаване на доходи от незаконна банкова дейност (лихварство) чрез използване на физическа сила, заплахи и изнудване.

Обвинените са задържани на 16 юли в село Градец, община Котел, Сливенска област, при специализирана полицейска операция.

Групата, ръководена от двама братя, е действала от началото на 2016 г. Участниците са предоставяли кредити,
най-често в размер до 400-500 лв. и предимно на малоимотни хора от ромски произход, с 50% месечна лихва. При неизплащане на задължението в срок лихвата скачала директно на 100 процента.

Установено е, че ръководителите на групата и някои от участниците държали на различни адреси дебитните карти на длъжниците, с които получавали социални помощи и помощи за майчинство. Изисквали картите в началото за заема, ведно с ПИН-кода, а впоследствие ги задържали, тъй като лихвата се трупали.

С години са държани и ползвани картите на няколко души. Парите са теглени от различни банкомати в градовете Карнобат, Ямбол, Котел и други селища. Така лихварите не будели подозрения у органите на МВР за престъпната си дейност. Изтеглените пари били предоставяни на ръководителите на групата, които ги разпределяли между участниците.

В жилища на ръководителите са намерени и иззети и списъци на длъжници, укрити в специални тайници. Двамата братя притежават няколко къщи в с. Градец, придобити със средства от незаконната банкова дейност и прехвърлени фиктивно на техни роднини и близки.

В случай на невъзможност да покрият задълженията си с лихвите, получателите на заеми били заплашвани и пребивани по улиците на селото пред очите на хората.

При извършените претърсвания в ползваните от групата имоти е намерено и иззето голямо количество златни накити и пари, придобити от престъпната дейност.

Петимата обвинени не работят, всички те са криминално проявени или осъждани, някои от които за лихварство.
С прокурорско постановление те са задържани за срок до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за вземане на мярка "Задържане под стража" за всеки от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови