Прокуратурата ще разследва и инвестиционния интерес зад изгорелите складове

OFFNews 23 август 2016 в 16:48 4724 0

Снимка БГНЕС

Версията, че клошар е подпалил тютюневите складове в Пловдив не елиминира други основни версии. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след работна среща с ръководството на Окръжна прокуратура, на МВР, Пожарна безопасност, Икономическа полиция по повод пожара в тютюневите складове.

Разследването във всички случаи трябва да търси не само прекия извършител, но евентуалния инвестиционен интерес, който стои зад този пожар, коментира Цацаров.

За подпалването на складовете беше задържан 44-годишният бездомник Любомир Данчев, който се самонастанил на четвъртия етаж в един от складовете. Според разследването е доказано, че именно от неговата стая е тръгнал пожарът. 

Разследването по случая продължава. На място утре ще работят експерти от Национална дирекция "Пожарна безопасност". Заедно с местни специалисти те ще работя по изготвянето на пожарно-техническата експертиза, която ще е ключът към разследването, обясни Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Ще се проучи първоначалното огнище, начинът на разпространение върху останалите сгради и особено важният въпрос за по-късното запалване на четвъртата сграда, която отстои през улицата от горящото каре.

Ситуацията, в която има сгради - има тежки и изключително рестриктивни процедури за опазване на културното наследство е ясна. Трябва обаче да се разбере в ситуацията, в която вече няма сгради или от тях са останали само стени, какви и колко тежки бариери отпадат пред настоящите или бъдещи собственици, допълни той.

Цацаров изрази съмнение дали соченият за собственик бивш почетен италиански консул е действително такъв. Това обаче ще се изяснява в рамките на разследването, в което ще участват Икономическа полиция и ДАНС.

Ще бъдат разпитани и всички длъжностни лица, начело с кмета на Пловдив и районния кмет, които имат някакво отношение към складовете. Ще бъде събран всеки лист хартия, от който личи инвестиционно намерение, желание за застрояване и прочее, свързано със сградите, закани се още Цацаров.

Ще се проучва и участието на фондацията, спечелила конкурса за Пловдив - Европейска столица на културата 2019, а от Министерството на културата ще предостави утре цялата документация, свързана с тютюневите складове.

Екипът, който се заема с производството по палежа, е същият, работил по срутения през март тютюнев склад, тъй като сходството между двата случая е видимо, посочи още главният прокурор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!