Прокуратурата се заема с бивши шефове на клиники

Схемата "болница в болницата" се прави по хамалски начин, коментира Мирослав Ненков

OFFNews 30 април 2018 в 08:43 6159 3

Бивши директори на болници могат да попаднат под ударите на прокуратурата след мащабното разследване на схемата "болница в болницата", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

По разследването за безстопанственост вече са проверени 329 договора, някои са сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а", уточни тя. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки. Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, каза още Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

"Моделът при всички 13 учреждения е сходен - сключване на договор между частното и държавното или
общинско болнично заведение и извършване на дейност само от частното", добави тя. „Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, допълни Арнаудова. 

Бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков пък коментира, че въпросният порочен модел има гръб по високите етажи на властта. „Тези схеми не са сложни. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин, коментира Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

04.05 2018 в 12:17

Отново раздуването на балони с хелий за пред Обществото
от страна на Цацаратурата, от която освен поредното
мероприятие за пред Брюксел !
Няма да излезе нищо съществено, както е било винаги
до сега !

15414

1

Hihi1981

30.04 2018 в 09:12

Чудесно,а резултат-Кой и Кога???