Прокуратурата протестира намалената присъда на Герман Костин, убил 5-годишния Никита

OFFNews 06 април 2022 в 15:30 2264 0

Софийска градска прокуратура протестира намалената от Софийския градски съд присъда на висшиста с руско гражданство Герман Костин за убийството на 5-годишния Никита. Първоначално мъжът е осъден на затвор до живот, но след обжалване СГС намали присъдата на 20 г.

Костин е признат за виновен, че през февруари 2015 г. е умъртвил 5-годишно момченце.

Обвинителният акт е внесен на 24 октомври следващата година след задълбочено разследване, включително приложени доказателства чрез молби за международна правна помощ и веществени доказателства, получени при използване на специални разузнавателни средства, напомнят от обвинението.

Герман Костин е признат за виновен и му е наложено наказание „доживотен затвор без замяна“. Присъдата е отменена от САС през 2019 г., а делото е върнато на СГС за ново разглеждане от друг състав на съда. След него подсъдимият е признат за виновен, но наказанието му става 20 г. затвор.

Прокуратурата смята, че присъдата следва да бъде изменена с най-тежкото наказание "доживотен затвор без замяна". Според СГП определеното за 20-те години е несъответно на извършеното престъпление и се явява недостатъчно за постигане на целите му, тъй като не са съобразени изключителната тежест на престъплението и личностните характеристики на дееца.

Освен това е насочено към беззащитно дете, проявена е изключителна жестокост и последващи действия - тялото на детето е натъпкано в куфар и изхвърлено в язовир Пасарел.

Според обвинението руснакът е агресивен и жесток човек, а мотивите за извършване на престъплението са свързани финансови и имуществени отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови