Прокуратурата прехвърли на ДАНС горещия картоф със собствеността на Руската църква

OFFNews 27 септември 2023 в 16:45 2570 2

църква

Снимка БГНЕС

Руската църква в столицата.

Прокуратурата разследва законно ли е прехвърлена собствеността на Руската църква в София, но ДАНС ще трябва да установи чия е тази собственост и правото на ползване на храма "Св. Николай Мирликийски", както и земята под него. Държавното обвинение не може да се произнася кой има право да служи в църквата, стана ясно от обясненията на зам. градския прокурор на София Христо Кръстев.

От думите му се разбра, че проверката трябва да установи само собствеността и извършено ли е престъпление при прехвърлянето й и издаването на акта през 1997 г. Но ако се установи престъпление, извършено от лице с дипломатически статут, не може да се предприеме наказателно преследване, обясниха още от държавното обвинение. Ще се иска и докладът на ДАНС, довел до експулсирането на руските свещеници.

От прокуратурата са категорични обаче, че не могат да се произнесат кой има право да извършва религиозни обреди в храма и кога трябва да отвори той. Ще се пита руското посолство къде се намира ключът.

Христо Кръстев изтъкна, че ако има спор за собствеността на храма, решаването му е в компетенциите на съда, като трябва да бъде заведено гражданско дело, а прокуратурата единствено ще търси престъпление. 

В прокуратурата са постъпили два сигнала - от народни представители и от движение "БОЕЦ" за собствеността на православния храм. 

В сигнала на депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски се обръща внимание именно на противоречията между институциите. Те посочват, че "възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма". Затова настояват прокуратурата да провери и установи по безспорен начин в чия собственост се намират имотите на храма. Молят също да бъде потърсена отговорност, ако се разкрият неправомерни действия, свързани със собствеността на църквата.

Ето какво гласи той: "При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм "Св. Николай Мирликийски" за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм "Св. Николай Мирликийски", находящ се в гр. София, бул. "Цар Освободител" № 3". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

27.09 2023 в 18:01

В СССРайха т.нар. църква никаква църква не е. Всичко в други държави трябва да й бъде отнето.

1236

1

БотоксПутю

27.09 2023 в 17:03

Съпругът на Деса защо мълчи по въпроса? Вероятно е прочел какви ги е вършил руския поп и сега се спотайва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!