Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Тетевен и негов заместник

OFFNews 11 август 2015 в 21:48 3721 2

Милен Милев

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу кмета на Тетевен Милен Милев, неговия заместник Детелин Пърлев и главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова, съобщиха от прокуратурата.

Милев е обвинен в длъжностно присвояване и престъпление по служба във връзка с нагласени конкурси за доставка на храни в общински заведения. С действията си кметът е ощетил общината с близо 370 000 лева.

Милев и заместникът му Детелин Пърлев са прекратили предсрочно договор за доставка на хранителни продукти за общински заведения и са провели процедура по закона за обществените поръчки, която била спечелена от близка до кмета фирма - "Ярис" ЕООД –Ловеч.

Собственичката на фирмата Биляна Василева също е изпратена на съд по обвинение за престъпно ползване на преправени документи, свързани с опорочената обществена поръчка.

Пърлев е обвинен и за извършени документни престъпления - съставил неистински официални документи – 696 заповеди, 8 договора, удостоверяващи прехвърляне право на собственост и 3 договора за учредяване на други вещни права.

Главната счетоводителка Ирена Тихолова е обвинена в престъпление по служба, защото спомогнала фирма "Ярис" да спечели обществената поръчка. 

В хода на разследването срещу Милев станало ясно, че той е присвоил и пари на Общинска фондация "Тома Васильов", на която е председател на Управителния съвет. Поради тази причина му е повдигнато второ обвинение. 

Присвоените пари са били възстановени, но обвинението е факт и ако се докаже вината му, Милев може да получи от 3 до 10 години затвор.

Апелативният съд във Велико Търново отказа преди ден да възстанови Милев на поста му. Той беше отстранен миналата година, след началото на разследването срещу него и заместника му Детелин Пърлев.

Делото срещу Милен Милев, Детелин Пърлев, Ирена Тихолова и Биляна Василева ще се гледа в Окръжен съд – Ловеч, на 15, 16 и 19 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!