Прокуратурата погна МВР и ДАНС, информацията за задържаните от Арсенал проваляла друго дело

OFFNews 08 октомври 2021 в 12:25 3595 0

Окръжната прокуратурата в Стара Загора ще разпитва служители на МВР, ДАНС и др., за да разследва кой е разгласил информация за тримата задържани чужди граждани, заемали отговорни позиции в завод „Арсенал". 

Информацията, че задържаните са работили в завода със сключени трудови договори и са литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия, както и други подробности по спецоперацията бе разпространена от пресцентъра на МВР. Информацията в тях е изключително чувствителна за фирмата и представлява интерес за български или чужди конкурентни фирми, се обясняваше в текста. 

Окръжната прокуратура обаче е образувала досъдебно производство за разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по друго, вече образувано дело на местната районна прокуратура. То е за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми, твърдят и от прокуратурата. 

Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратураСтара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора, уточняват от държавното обвинение. 

Ако при разпитите на служителите на МВР и ДАНС се съберат достатъчно доказателства, ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица, заявяват още от прокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews