Прокуратурата погна "Медицински одит" заради скрити смъртни случаи в болници

OFFNews 14 юни 2018 в 12:35 4333 0

Върховната касационна прокуратура образува наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит“.

Върховната административна прокуратура е установила при проверка смъртни случаи, заради които от "Медицински одит" не са сезирали прокуратурата. 

Всички материали от проверката на ВАП са изпратени до ВКП, която на 7 юни е образувала досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 01 януари 2017 – 31 декември 2017 г.

Според прокуратурата от "Медицински одит" са превишили властта си с цел облага за проверяваните физически и юридически лица - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани наказания. 

Освен това проверката на прокуратурата е показала, че изпълнителният директор на Агенцията е утвърдил инструкция за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и методически указания към нея, които са в противоречие с наредбата за проверка на лечебни заведения, издадена от здравния министър на 20 април 2010 г.

Установено е, че в противоречие с наредбата се предвижда извършване на проверка без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в Агенцията и при липса на нарушения и др.

По този начин на практика заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!