Прокуратурата образува 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения около вота (обновена)

OFFNews 09 юни 2024 в 15:55 1107 0

Сляпата Темида

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Сляпата Темида

Прокуратурата образува 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите, съобщиха от държавното обвинение.

Това е ситуацията към 14 часа в днешния вот 2 в 1 на избори за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители и представители на България в Европейския парламент, са разпределени както следва: АП-София - 33; АП-Бургас - 27, АП-Пловдив - 5; АП-Варна - 23, АП-Велико Търново - 7.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент, уточняват от пресцентъра на прокуратурата.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че от началото на кампанията до 16.00 часа днес в СДВР и ОДМВР са получени общо 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Към 15 часа на днешния ден звената „Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали 203 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 04 юни до момента те са 686.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх