Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков (допълнена)

Бившият премиер отговори, че ще се откаже сам от депутатската си защита, но след като в НС бъде създадена комисия по неговия случай

OFFNews 06 юни 2023 в 09:13 7041 5

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/архив

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни, съобщиха от СРП. 

И добавят, че от доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители. 

Преди 2 г. прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за декларацията за гражданството му, защото в Наказателния кодекс няма такъв състав на престъпление.

Тогава Петков като министър на икономиката в служебното правителство беше проверяван за невярно деклариране, защото не е посочил, че има и канадско гражданство.

По онова време шефът на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова обясни, че държавното обвинение винаги е напомняло за несъвършенствата на закона и че разпоредбите му са стари.

"На всички е ясно решението на Конституционния съд, безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си това невярно деклариране в тази конкретика и при тази законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс не може да обуслови наказателна отговорност", обясни Маджарова през 2021 г.

По казуса се произнесе и Конституционният съд, който постанови, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен.

Малко по-късно дойде и отговорът на Кирил Петков във фейсбук - той обяви, че ще се откаже от имунитета си, но когато бъде създадена комисия в Народното събрание по случая.

Ето какво написа бившият премиер: 

"Искането за сваляне на имунитет идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс." (цитат от медиите)

До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?

Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност.

За моя имунитет: ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

06.06 2023 в 12:02

издихания, или подпръцвания, тоя е пътник

2550

4

alfakentavur

06.06 2023 в 11:17

Смешници (прокоратурата). Чудят се вече какво да измислят. Но това ми прилича на последните издихания на един удавник (Каскета).

345

3

Джендо Джедев

06.06 2023 в 09:59

СетИла се Мара да се побара! Интересно защо от Каскетурата пък точно сега се сетиха за това... Впрочем усерът на Киро не е ли административно престъпление, за което се налага просто глоба?

605

1

Wenc

06.06 2023 в 09:24

еее сетиха се... а за конфликт на интереси кога ?