Прокуратурата: Двама руски дипломати са шпионирали армията ни

OFFNews 23 септември 2020 в 17:08 5381 4

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил днес министъра на външните работи Екатерина Захариева, че са събрани доказателства за шпионаж на територията на страната от двама руснаци с дипломатически имунитет, съобщиха от държавното обвинение.

В Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу България.

Двамата руски граждани са събирали информация от 2016 г. досега за плановете за модернизация на Българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Данните - държавна и служебна тайна, са били предназначени за военното разузнаване в Москва. Руснаците са работили с българи с достъп до чувствителната информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. За работата си българите са получавали съответното заплащане.

Установено е, че двамата руснаци са с дипломатически статут. Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателното производство срещу двамата е спряно на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“, посочват от прокуратурата.

От МВнР казаха за OFFNews, че са получили постановлението на прокуратурата и ще предприемат действия, съгласно дипломатическия протокол.

По-късно днес външното ни министерство обяви двамата руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. 

На 29 октомври м.г. Българското външно министерство обяви за персона нон грата един от първите секретари в руското посолство в София, който бе обвинен в шпионаж, и му даде 24 часа да напусне страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

5

elbarbudo

23.09 2020 в 20:18

Каскета не случайно ходи за одобрение оттатък голямата локва.

13214

4

XR4

23.09 2020 в 19:02

Заглавието на статията трябва да го сложите във "виц на деня".
 
X

Да помогнем на украинските деца!