Прокуратурата: Дете е застреляло мъжа във Виноградец, а Лазар Влайков не е внимавал

OFFNews 27 април 2018 в 18:25 12563 2

Снимка zaseptemvri.blogspot.bg

Окръжната прокуратура - Пловдив внесе в Районния съд в Пазарджик обвинителния акт спрямо общинския съветник от ГЕРБ Лазар Влайков.

Според обвинителния акт 6-годишно момче е застреляло Наско Тонкев - собственик на заведение в село Виноградец. На 31 август 2017 г. Тонкев беше прострелян смъртоносно по време на празненство. 

Това сочат балистичната експертиза, следственият експеримент и множество други данни, съобщава Окръжната прокуратура в Пловдив.

След инцидента в заведението се оказа, че пистолетът е собственост на 45-годишния Лазар Влайков - общински съветник от ГЕРБ в град Септември. 

През 2012 г. Влайков е изключен от структурата на ГЕРБ, след като намушкал с нож 40-годишен мъж от Пазарджик по време на свада. Година след изключването му обаче той отново е кандидатствал за членство в партията и е приет.

На 31 август 2017 г. семейството на обвиняемия Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведението в с. Виноградец, обл. Пазарджик, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не е взел необходимите мерки за сигурност относно държаното от него оръжие „Глок 21“ и боеприпасите - вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Влайков повикал при себе си собственика на заведението Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха.

"По същото време 6-годишното дете обикаляло около масата и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел. Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Т., който станал от пейката, паднал по гръб и починал." - пише в прессъобщението на държавното обвинение.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар Влайков, е лишаване от свобода от три до десет години. Към момента той е с мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 8 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови