Присъди за убийството на бургаски бизнесмен след 9 г.

OFFNews - Бургас 17 юли 2017 в 15:18 11342 0

Снимка gramofona.com/архив

От ляво - надясно: Нено Стоянов, Галин Костов, Стоян Колев, Стоян Петров

Четири осъдителни и една оправдателна присъда постанови Бургаският окръжен съд по делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, познато като „Гранити“.

Стоянов, собственик на една от големите фирми за строителни материали, е отвлечен в близост до дома си в морския град на 6 март 2008 г. Година и половина по-късно, останките от трупа му са открити в близост до Дюлинския проход.

За отвличането и убийството на бизнесмена са арестувани четирима души и бяха повдигнати обвинения на петима – всичките – от Варна. Според прокуратурата, един от главните поръчители на престъплението е Станислав Михайлов, бивш началник на Агенцията по държавни вземания. Негов съучастник, отново според държавното обвинение, е Галин Костов – съдия – изпълнител. Причината за престъплението е имот, който убитият е трябвало да закупи на многократно завишена цена. Станислав Михайлов изчезва и до ден днешен е в неизвестност, беше осъден задочно. Задържани бяха още трима души – Нено Стоянов, Стоян Петров и Стоян Колев.

През годините делото няколко пъти бе връщано на прокуратурата, а двама обвинители си направиха отвод. През 2014 г., Бургаският окръжен съд го завърши с оправдателни присъди за Галин Костов, Станислав Михайлов и Нено Стоянов и осъдителни за другите двама. Още тогава, държавното обвинение алармира, че се създава правен прецедент – има физически извършители, но няма поръчители, което означава, че няма и мотив. Делото беше върнато от Апелативния съд за ново разглеждане.

Окръжният съд днес оправда напълно по всички обвинения Галин Костов. Станислав Михайлов получи задочно 20 г. затвор. Той продължава да е в неизвестност за държавата. 20 години ще лежи Стоян Петров (сочен за физическия убиец), а съучастникът му Стоян Колев – 18. 17 години получи Нено Стоянов, за подбудителство и помагачество на престъплението.

От прокуратурата заявиха, че първо ще се запознаят с мотивите на магистратите, след което ще преценят дали ще протестират оправдателната присъда на Галин Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови