Янаки Стоилов предлага 5 мини спецпрокуратури и съдилища

Правосъдното министерство с поправки, които слагат край на инвестиционното гражданство

OFFNews 30 юли 2021 в 12:41 4108 1

Специализирани отделения и отдели в петте апелативни района на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, да заместят Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура, предлага министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Според него така ще се запази натрупаният опит и ще се избегнат действащите неефективни и лоши практики. Ще се предотврати и възможността за местни влияния, които са вероятни, ако делата на спецсъда бъдат разпределени във всички окръжни съдилища.

Тези отделения ще са в окръжните съдилища, а вместо второинстанционен Апелативен специализиран съд ще се произнася съответният апелативен съд. 

"Не виждам особено удовлетворителни резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта, това личи и в доклада на ЕК за върховенството на правото", даде друг аргумент в полза на закриването на специализираното правосъдие министърът. 

Янаки Стоилов посочи като лоша практика масово да се повдигат обвинения за организирани престъпни групи (ОПГ), а после да се оказва, че престъплението е извършено при обикновено съучастие.

"Обикновените форми на съучастие изчезнаха през последните 3-4 г. от публичното пространство. Прокуратурата, вкарвайки делата за ОПГ, определя компетентността и подсъдността на съда, пред който ще се водят съдебните производства. Проблемът е, че още на първа инстанция в Специализирания съд повечето дела, внесени като ОПГ, приключват или с оправдателна присъда, или с осъдителни присъди за вторични престъпления – дела, които са подсъдни на обикновен съд или окръжен съд", обясни зам.-министърът Мария Павлова.

Павлова посочи, че през 2017 г. и 2018 г. кръгът на престъпления, които се преследват и наказват от спецсъда и спецпрокуратурата, прекалено се е разширил.    

Зам.-министърът обясни, че по отношение на висящите дела пред специализирания съд се предлага те да бъдат довършени от съдебните състави, пред които се образувани, за да се спази неизменността на състава, заложен в нашето законодателство. По делата, за които няма започнало съдебно следствие, е предвидено да бъдат прехвърлени в някои от специализираните отделения в петте окръжни съдилища към апелативните райони в страна, като съответният апелативен съд ще се явява въззивен.

Колегата ѝ Иван Демерджиев отбеляза, че и ръководителите на СНС и АСНС в своя позиция са посочили, че съдилищата се занимават с прекалено широк кръг от дела.

"Настоящият обхват не попада в рамките нито на идеята, с която е създаден СНС и специализираното правосъдие, нито принципно на концепциите в наказателно правната теория", посочи Демерджиев.

Екипът на Янаки Стоилов предлага и промени в Закона за българското гражданство, за да бъдат премахнати възможностите за т.нар. инвестиционно гражданство. Той обясни, че е поискал от ДАНС справка за това колко души са получили гражданство по този начин през последните няколко години. Министърът напомни, че има законово изискване инвестициите да се поддържат през определен период. При нарушаването му се дава възможност за отнемане на гражданството.

Друга промяна, която МП остава в наследство на следващото правителство, е свързана с дейността на държавното предприятие "Фонд затворно дело". То се превръща в административна структура към Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

"Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и дори развита, с оглед на това да се осигурява заетост на лишените на свобода, да се подобряват битовите условия в затворите. Това е съгласувано с Министерството на финансите – да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект", обясни Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови