Правосъдното министерство предлага промени срещу измами с коли и източване на ДДС

OFFNews 24 февруари 2023 в 15:00 1682 0

министерство

Снимка Архив

Министерството на правосъдието.

Правосъдното министерство предлага пълномощните за моторни превозни средства и тези за представителство пред Националната агенция по приходите (НАП) да бъдат достъпни за справка в единната информационна система на нотариусите "Единство", за да се избегнат злоупотребите с тях.

Промените, предвидени в наредбата от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори, днес бяха публикувани за обществено обсъждане.

Предлаганите изменения ще дадат възможност за потвърждаване на автентичността на представените пълномощни, като по този начин ще се възпрепятства възможността за извършване на документни измами, обясняват от ведомството на Крум Зарков.

Предлага се в регистъра да се включва информация за пълномощни за извършване на действия на разпореждане с МПС, както и документ с нотариално удостоверени подписи, с който се оттеглят такива пълномощни. Това ще е естествено продължение на наличната информация от договорите за прехвърляне на собствеността на моторни превозни средства. Целта е да се постигне по-голяма правна сигурност и стабилност в гражданския оборот, изтъкват от МП.

Справката за автентичност на пълномощно за извършване на действия пред НАП ще дава възможност за предотвратяване на данъчни правонарушения, особено тези, свързани с неправомерно възстановяване на данък върху добавената стойност чрез документни измами за получаване на данъчен кредит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови