Правосъдното министерство отхвърли проектозакона Магнитски на Асен Василев

OFFNews 27 май 2022 в 12:06 1425 0

Правосъдното министерство отхвърли предложения от вицепремиера Асен Василев български вариант на закона "Магнитски" заради противоречия с Конституцията, актовете на ЕС и Европейската конвенция за защита правата на човека.

"Поради което не може да бъде подкрепен от Министерството на правосъдието и поставен на обсъждане", се казва в съобщението на МП.

Според идеята на вицето нов междуведомствен съвет ще изготвя национални списъци на корумпираните. Начело на съвета, който ще предпазва държавата от рискове за икономическата и финансовата система, да застане финансовият министър. В него ще влизат още зам.-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Органът ще е консултативен и ще е закрепен към МС.

Предвижда се да бъдат създадени списъци на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

Включването в един от двата "черни списъка" ще е основание за започване на проверка по Закона за противодействие на корупцията и този за отнемане на незаконно придобито имущество. Замразяване на активи, на дейности и спиране на изпълнението на договори може да става и без да има постановена присъда.

Изрично се подчертава, че ако учредител или председател на политическа партия и коалиция бъде включен в тях, на формацията няма да се предоставя държавна субсидия. Новият орган ще има достъп до банкова, търговска, държавна или служебна тайна

"В Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.", посочват от ведомството на Надежда Йорданова.

И допълват, че към момента групата не е приключила своята работа.

"Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред. Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин", се казва в съобщението на правосъдното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови