Правосъдният министър похвали промените в НПК пред европейските си колеги

OFFNews 09 октомври 2020 в 16:24 2268 0

Правосъдният министър Десислава Ахладова се похвали с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които според управляващите трябва да осигурят независимост на представителите ни в Европейската прокуратура, пред колегите си от ЕС по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи" по видеоконферентна връзка.

Тя посочила, че към момента, в който на 29 септември 2020 г. Колегията на Европейската прокуратура прие правилата за работа на европейските делегирани прокурори, у нас вече е започнало междуведомственото съгласуване и общественото обсъждане на поправките.

"България благодари на Европейската комисията и на европейския главен прокурор за активната работа и за положените усилия за приключване на процеса на институционализиране на Европейската прокуратура. За нас успешното създаване на тази институция винаги е било приоритет и сме положили много усилия, за да може тя да заработи максимално бързо", е заявила тя.

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндърс изтъкнал, че Комисията полага усилия Европейската прокуратурата да заработи възможно най-бързо, а европейският главен прокурор Лаура Кьовеши заявила, че ЕРРО работи много усилено, за да се навакса забавянето при назначаването на европейски прокурори.

По време на днешното заседание бе представена Стратегията за борба със сексуалното насилие над деца и предвидените в нея мерки за противодействие на деянията, извършени в интернет среда.

Министрите на правосъдието потвърдили необходимостта от прилагане на всеобхватен подход – за превенция на подобни деяния, подкрепа за жертвите и наказване на извършителите. Тези мерки следва да се реализират в тясно сътрудничество с интернет доставчиците и неправителствените организации. Министър Ахладова представила българския опит във връзка с премахване на материали с посегателства срещу деца в интернет пространството.

По темата за антисемитизма министрите се обединили около идеята за национални стратегии и планове за действие, които държавите членки да изготвят за борба с антисемитизма, включващи специализирани обучения за разпознаване на такъв вид престъпления, подобряване на регистрацията и събирането на данни за престъпления от антисемитски подбуди, както и за прилагане на обща дефиниция за антисемитизъм, която вече е приета от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови