Повдигнаха обвинение на управителя на Хелп Карма

OFFNews 17 декември 2021 в 17:20 5891 1

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев за длъжностно присвояване.

Предмет на досъдебното производство е разследване на финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията.

Проведено е мащабно разследване, в рамките на което са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени, от други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата. По мотивирани искания на СГП съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация. Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертизи, съиобщават от СГП.

Наложен е запор на суми на обща стойност 8,6 млн. лв. по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Предстои постановлението за привличане да бъде предявено на обвиняемия и той да бъде разпитан в това качество. Съгласно чл. 55, ал. 1 от НПК обвиняемият има право да дава или да откаже да дава обяснения по обвинението.

Разследването по случая продължава. 

До обвинението се стигна след разследване на бТВ, което показа как служители на благотворителната организация за набиране на дарения са си раздали над 2 млн. лв. за заплати за 3 г., а само един от тях е получавал около 28 000 лв. месечно.

Фондацията "Хелп Карма" е събрала около 21 млн. лв. за дарения. За благотворителни каузи отишли 13,5 млн. лв., над 5 млн. лв. имало по сметките й, а останалите пари били за издръжка. Освен това стана ясно, че за издръжката си платформата удържа процент от всяко дарение, който първо е бил 6.5%, а след това 5%, въпреки че на сайта е обявена 0% такса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови