Полицай ще получи 4000 лева от прокуратурата

12 март 2012 в 17:25 2388 0

Темида Снимка: БГНЕС
Темида Снимка: БГНЕС

Полицай ще получи 4000 лева от прокуратурата на България за причинени неимуществени щети. Това реши Русенският районен съд.

Полицаят е от групата за опазване на обществения ред при Първо РПУ в Русе, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Той поискал 10 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди за периода от 23 януари до 10 октомври 2008 г. Според него вредите се изразяват в постоянно напрежение и стрес, притеснение от евентуално дисциплинарно уволнение, уронване на авторитета му пред колегите. Причина за това било повдигнато му обвинение за нанасяне на телесна повреда при арест през 2005 година. Случаят приключил на 10 октомври 2008 г. с оправдателна присъда от Военноапелативния съд във Варна.

По време на делото в Русенския районен съд свидетели са заявили, че полицаят бил под много сериозно напрежение. Чувствал несигурност при извършване на служебните си задължения и страх да не загуби работата си, станал избухлив и раздразнителен, загубил и авторитет пред колегите си. Мъжът често започнал да ходи и на лекар, тъй като бил хипертоник.

Русенският районен съд отхвърли иска на полицая за 10 000 лева, но осъди Прокуратурата на България да му плати сумата 4000 лева, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди, които са следствие от неоснователно повдигнато обвинение.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Окръжния съд в Русе.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови