Полицай е осъден окончателно условно за искане на подкуп от 850 лв.

OFFNews 06 октомври 2023 в 10:06 1175 1

тринога

Снимка Архив

Полицаят обяснил на човека, че е засечен с тринога да кара с превишена скорост.

Столичен полицай окончателно е осъден за подкуп от 850 лв. Върховният касационен съд остави в сила решението на апелативните съдии и така униформеният получава условна присъда от една година и глоба от 2000 лв., съобщи "Лекс".

Историята е отпреди 4 г., когато гражданин подал сигнал, че полицейският инспектор му поискал парите, за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост в столичния кв. "Младост".

Осъденият трябвало да връчи призовката, тъй като обслужвал въпросния район. Инспекторът видял в документа, че познава глобения покрай кучетата си от една и съща порода. Дори обсъждали възможността да ги чифтосат.

Ден преди да излезе в отпуск полицаят се обадил на човека и се разбрали да иде в приемната на униформения. Той обяснил, на потърпевшия, че е сниман да кара със 125-130 км/ч по бул. "Ал. Малинов", но пропуснал да отбележи за коя дата и кой част става въпрос. Инспекторът казал на познатия си, че има два варианта – да му плати "глоба" от 850 лв., за да му съдейства да не му бъде отнета книжката за 3 месеца, както и 12 контролни точки, или да му връчи призовката и да се оправя сам в КАТ.

Мъжът отговорил, че му се струва невъзможно да е шофирал с толкова висока скорост в града и поискал време да помисли. Полицаят се съгласил, тъй като и без това излизал в отпуск, като се разбрали да се срещнат отново след седмица.

Междувременно мъжът разказал на приятел, който пък го посъветвал да говори с техен общ познат, който работел в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Служителят проверил в системата на КАТ и установил, че такова нарушение не е отразено. Потърпевшият пък дал показания и пред прокурор за поискания му подкуп и започнало разследването.

Разследваният полицай и шофьорът говорили отново след връщането от отпуск на униформения, който казал вече, че засечената превишена скорост е 109 км/ч. и отново обяснил, че подобно нарушение се наказва 850 лв. глоба, отнемане на точки и на книжката за 3 месеца. В крайна сметка се стигнало до размяна на парите, които обаче били белязани и бил хванат на място с тях.

Върховните съдии се мотивират, че фактите по делото са установени безспорно, както и задължението на инспектора да извършва призоваване на страните по наказателни или административно-наказателни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

1

Kilca

06.10 2023 в 10:17

Браво на потърпевшия!!! Истински европейски гражданин!
Крайно време е МВР и държавата да се изчисти от гнилото, което ни тегли надолу.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика