Пиян шофьор, причинил смърт на пътя, отива в затвора за 8 г.

OFFNews 04 юни 2020 в 11:22 2613 1

Варненският окръжен съд осъди на 12 г. затвор 62-годишния Димчо Д., защото в пияно състояние е причинил смъртта на друг водач на МПС. Но заради искането на защитата за съкратено съдебно следствие Димчо Д. ще изтърпи 8 г. лишаване от свобода при първоначален общ режим. Лишен е и от право да управлява МПС за 10 г.

На 12 декември 2019 г. подсъдимият, който работел като общ работник в дружество близо до гробищния парк в с. Тополи, пил ракия и бира. Около 12:30 часа Димчо Д. се възползвал от отсъствието на управителя на дружеството, качил се на служебния микробус и потеглил към селото, за да си купи още алкохол. Шофирал със скорост 70 км в час при разрешени 50 км.

На завой навлязъл в лентата за насрещно движение и ударил кола, която се движела с 38 км в час. Колата се завъртяла и се ударила още един път в микробуса. От ударите тялото на водача на лекия автомобил изхвърчало през счупеното панорамно стъкло. Пътникът в лекия автомобил, който се оказал син на пострадалия водач, потърсил помощ на спешния телефон 112. Мъжът бил отведен в болницата, където починал.

Назначената съдебномедицинска експертиза по делото сочи като причина за смъртта на 57-годишния водач на колата тежка гръдна травма с контузия на белия дроб.

При слизане от микробуса 62-годишният Димчо Д. не успял да се задържи прав и паднал. Дрегерът отчел 2.61 промила алкохол.

Подсъдимият е лишаван от право да управлява МПС два пъти – през 2008 и през 2014 г., след като е признат за виновен за управление на МПС под въздействие на алкохол. Бил е осъден условно на 4 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 г.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков